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2013-09-15「チャンドラーさんのラザニア」10年以上に渡り、世界で最も人気のあ

「チャンドラーさんのラザニア」10年以上に渡り、世界で最も人気のある料理のレシピ

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メタボでも喰いたい!

年に3,000万人以上が訪れると言われる、最も有名なレシピサイトの1つ「All Recipes」。圧倒的な閲覧数を誇るレシピは、40代2児の父が投稿した、クラシカルなラザニアのレシピです。

新しい料理に挑戦するとき、あなたは料理本を参考にしますか?それともレシピをググりますか?レシピサイト「オールレシピ」が昨年発表した調査によると、最近は料理本を見る人よりも、ネットで調べたレシピを参考にしている人の方が多いのだそうです。実際、アメリカの料理本の売り上げは、2007年以降減少を続けています。

15 Years of Recipes You Love

そんなネット上のレシピの中でも不動の人気を確立しているのが、「チャンドラーさんのラザニア」。なんと10年以上にわたり、ラザニアのレシピランキングで1位の座を守り続けており、25,000回以上「お気に入り」に登録され、直近5年間で1,200万以上が閲覧したそうです(オールレシピ調べ)。

チャンドラーさんって一体何者!?その正体は、ダラス郊外に住む、ごく普通のセールスマン。BBQとサッカーを愛し、2人の子供を持つ43歳の彼は「シェフでもなんでもありません。ただの料理好きですよ」と言います。彼と彼の友人たちだけは、いまだにこのレシピの人気が信じられないのだそう。

彼がこのラザニアを作り始めたのは大学に入ってすぐのころ。お母さん直伝のレシピは、いつもホームパーティーで大好評でした。2001年、当時の彼女のすすめで「オールレシピ」に投稿すると、瞬く間に多くのレビューと5つ星を獲得します。以来、その地位は不動。

「当時はインターネットレシピがここまでメジャーになるとは思っていなかった。ちなみにその彼女とは、そのあとすぐに別れちゃったんだけどね」とチャンドラーさんは笑います。「世界一のラザニア」のリクエストに応えて、今でも年に12~15回は作っているのだそう。

クイックレシピが人気を集める中、調理時間2時間半、20種類40ドル(約4000円)の食材を要するこのレシピの人気はある意味伝説。

ひき肉とイタリアンソーセージのレイヤード、トマトの絶妙な酸味とリコッタチーズのコクが至上のハーモニーを醸し出す・・・。

このラザニアは、まさに「伝統のイタリアの味」なのだそう。手作りの「ママの味」が、多くの人の心を魅きつけてやまないのかもしれません。

ちなみに、冷蔵庫で1日寝かすとさらにおいしくなるのだそう。思わず作ってみたくなったあなたは、下記参考ページをご参考くださいね。

マイナビウーマン - 2013年09月15日 12:01

http://news.mixi.jp/view_news.pl?id=2578843&media_id=60&from=ranking

具体的なレシピです☆

World's Best Lasagna (Tweaked)

こってりしてますね☆

材料

  • 1 pound sweet Italian sausage, casings removed
  • 12 ounces lean ground beef
  • 1/2 cup minced white or yellow onion
  • 2 cloves garlic, coarsely chopped or minced
  • 28 ounces canned, no-salt-added crushed tomatoes and their juices
  • 12 ounces canned, no-salt-added plain tomato paste
  • 13 ounces canned, no-salt-added plain tomato sauce
  • 1/2 cup water
  • 2 tablespoons sugar
  • 1 1/2 teaspoons ground dried basil
  • 1/2 teaspoon fennel seed
  • 1 teaspoon Italian seasoning blend
  • 2 teaspoons kosher salt, plus more for the cooking water
  • 1/4 teaspoon freshly ground black pepper
  • 1/4 cup chopped fresh flat-leaf parsley, plus more for garnish
  • 12 pieces dried lasagna pasta (each 2 1/2 to 3 inches wide and about 13 inches long)
  • 1 pound part-skim ricotta cheese
  • 1 large egg
  • 12 ounces low-fat mozzarella cheese, sliced
  • 3/4 cup freshly grated Parmigiano-Reggiano cheese, plus more for optional garnish
作り方
  1. Heat the sausage in a large Dutch oven over medium-high heat. Cook for 4 to 6 minutes, using a spatula to break up any large clumps, until the meat is browned with no trace of pink. If desired, drain and discard the fat. Add the ground beef, onion and garlic, stirring to combine; cook until the beef is thoroughly browned and the onion has softened, breaking up any clumps as needed.
  2. Stir in the crushed tomatoes and their juices, tomato paste, tomato sauce and water, then add the sugar, basil, fennel seed, Italian seasoning blend, 1 1/2 teaspoons of the salt, the pepper and half of the parsley, stirring to incorporate. Cover and cook for about 1 1/2 hours, stirring occasionally. The yield is about 6 1/2 cups.
  3. Meanwhile, bring a large pot of water to a boil over high heat. Add a generous pinch of salt and then the lasagna. Cook not quite as long as the package directions indicate, so the noodles are al dente. Drain and rinse under cool water; separate them and lay them on a clean surface.
  4. Combine the ricotta, egg, the remaining parsley and the remaining 1/2 teaspoon of salt in a mixing bowl until well incorporated.
  5. Preheat the oven to 375 degrees. Have a 9-by-13-inch baking dish at hand.
  6. Spread 1 1/2 cups of the sauce evenly over the bottom of the baking dish, then arrange half of the cooked lasagna noodles lengthwise so they completely cover the sauce, overlapping them a bit. Use an offset spatula to spread half of the ricotta mixture over the noodles, then use half of the mozzarella slices to completely cover the ricotta layer. Spread 1 1/2 cups of the sauce over the mozzarella, then scatter half of the Parmigiano-Reggiano evenly over the sauce.
  7. Next, repeat the layers using the remaining lasagna noodles, the remaining ricotta mixture and the remaining mozzarella slices. Top with 1 1/2 cups of the sauce, spreading it to cover the mozzarella, then scatter the remaining Parmigiano-Reggiano cheese evenly over the sauce.
  8. Use cooking oil spray to coat the underside of a piece of aluminum foil large enough to cover the lasagna; seal the foil tightly around the edges of the baking dish. Bake for 25 minutes, then remove the foil and bake for 25 minutes so the lasagna’s top layer of cheese is nicely browned on top.
  9. Cool for 15 minutes before serving. If desired, garnish with parsley and Parmigiano-Reggiano cheese.
washingtonpostより

http://projects.washingtonpost.com/recipes/2013/09/11/worlds-best-lasagna-tweaked/

オーブンがなくても作れるパスタソース(ミートソース)のレシピはこちら

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